TV 2/BORNHOLM 10/04/2021

Link to article

En gruppe unge kvinder fra HTX-uddannelsen på campus Bornholm, får denne weekend besøg af en NGO, der arbejder på at få flere kvinder til at interessere sig for teknologi.

 

Denne weekend har 11 1.g-piger fra HTX på Campus Bornholm haft mulighed for at prøve kræfter med robotteknologi. Kun få kvinder vælger de mere IT-nørdede teknik-fag på HTX-uddannelsen, der i forvejen har en overvægt af mandlige elever. Derfor har Campus Bornholm denne weekend takket ja til et tilbud om at få besøg af NGO’en High5Girls, der er en forening, der kæmper for at få flere unge kvinder til at blive interesseret i tech-branchen og dens muligheder.

– Jeg stiftede den her forening, fordi jeg synes, der skal flere kvinder ind i teknologi. Der er brug for det i samfundet, fordi teknologiske løsninger bliver bedre af, at en divers gruppe af mennesker er med til at udvikle de her opfindelser, siger High5Girls stifter og forkvinde Marianne Andersen.

Hun har selv en baggrund som svagstrømsingeniør, hvor hun var eneste kvinde i en klasse med 32 elever. Det fik hende til senere at gå sammen med en gruppe andre kvinder om at skabe en forening, der kunne ændre på den skæve kønsfordeling på fagområdet.

I dag fungerer High5Girls ved blandt andet at tilbyde workshops og “hackathons” for unge kvinder i alderen 13 til 19 år, hvor frivillige, kvindelige rollemodeller, der har viden og kompetencer inden for et særligt område, tager ud og underviser i for eksempel robotteknologi og programmering. Det får de bornholmske HTX-kvinder lov til at fordybe sig i denne weekend med underviserne Clionadh Martin og hendes kollega Vivian Li. Pigerne er blevet oplært i sammensætning og kodning af små robotbiler, som de kan styre med en fjernbetjening.

– De har lært lidt om, hvad robotter og sensorer er, og hvad der er vigtigt, når man skal designe sådan en. Det hele bliver afsluttet med et lille race, hvor robotterne skal køre slalom igennem en lille bane, som vi opstiller. Så vi har både lært noget og vi har haft sjovt. Der har også været lidt slik og høj musik og så videre, så vi har også hygget os med det, fortæller Marianne Andersen.

Få kvinder inden for teknologi

To af de medvirkende kursister er Michelle Svart og Louise Søgaard Svendsen. De er glade for at være med på kurset.

– Det har været spændende, synes jeg, siger Louise Søgaard Svendsen.

– Vi har fået lov til at prøve nogle nye ting, som vi ikke har prøvet før, så det har været ret fedt, siger hun.

– Det har været interessant at lære om, hvordan man laver robotter – om hvordan man kan styre dem, og ændre på dem som man har lyst til, siger Michelle Svart.

De 11 unge HTX-kvinder udgør hele den kvindelige del af HTX’s 1.g-årgang. High5Girls fokuserer udelukkende på unge kvinder, fordi de er underrepræsenterede på de videregående tech-uddannelser. Derfor er der heller ingen drenge med på weekendens kursus. Og det er ikke helt tosset, mener Michelle Svart.

– Vi er ikke så mange piger på den her studieretning, så det her giver os en chance for at vise, at vi også kan, siger hun.

Hos Campus Bornholm er man glade for, at invitere High5Girls på besøg. Her er man nemlig også interesseret i at få flere af de kvindelige studerende til at interessere sig mere for IT- og robotteknologi, fortæller uddannelsesleder på HTX, Ann Due. Hun fortæller, at når eleverne kommer i 3.g skal de vælge mellem to teknikfag: Teknik-el eller teknik-proces.

– Teknik-el drejer sig meget om at programmere og har med fysik og matematik at gøre, mens teknik-proces har mere med biologi og kemi at gøre, og henvender sig mere til elever, der agter at søge sundhedsvejen og vil læse medicin eller noget andet. Så indholdsmæssigt er det nogle meget forskellige fag, siger hun.

Og den forskel gør sig altså tydelig, når det kommer til den kønsmæssige fordeling.

– Stort set alle pigerne vælger teknik-proces, siger Ann Due.

– Så High5Girl’s robotdesign-camp for, er også en mulighed for at udfordre dem på deres valg. Det er ikke fordi, de skal vælge teknik-el, men vi vil gerne lade dem vide, at der også findes andre muligheder for kvinder, og inspirere dem til at kigge den vej. Kvinderne er jo også en eftertragtet gruppe ude på de videregående uddannelser – der mangler kvinder på ingeniøruddannelserne, og der mangler kvinder, der har lyst til at arbejde med softwareprogrammering, som de har lært på den her workshop. Så vi håber, det kan få dem til at tænke lidt over deres valg, når de skal tage stilling til det, siger hun.

Behov for større diversitet

Ifølge Marianne Andersen er det vigtigt at flere kvinder kommer ind på feltet, og kan være med til at skabe nye, teknologiske fremskridt i fremtiden. Der er brug for kvindernes input, fordi de kan se ting og har oplevelser i deres liv, som mænd ikke kan eller har. Generelt er der behov for større diversitet, mener hun.

– Vi tror, at hvis vi får nye folk med andre personligheder ind på området, der tænker nye idéer, så får vi også nye opfindelser frem på lang sigt. Det er ikke sikkert at lige netop de her piger når der til, men vi vil meget gerne have dem til at forstå, at de kan være med til at gøre en masse godt for verden – også på det teknologiske område, siger Marianne Andersen.