Alt: 13.06.2023

Link to article

 

Hvad fik dig til at forlade et sikkert job for at blive selvstændig som 50-årig?

“Jeg har arbejdet megamange år inden for corporate med blandt andet udstyr til diagnosticering af patienter som f.eks. kræftpatienter, jeg har rejst jorden rundt med kirurger og forskere, og har elsket mit arbejde og de store fester, der er til jul og om sommeren, og kurser, som er betalt.”

“Det giver jo nogle muligheder, når der er en solid økonomi bagved, og det kan jeg slet ikke sige noget dårligt om, men da mine børn flyttede hjemmefra, syntes jeg, der skulle ske et eller andet nyt. Da jeg var sidst i fyrrerne, tog jeg en executive eMBA og var som en del af uddannelsen i Silicon Valley. Der fik jeg den tanke, at det ville være spændende at være selvstændig, så det var den tanke, jeg skulle prøve af.”

“Som selvstændig har jeg fleksibilitet, jeg kan arbejde med dem, jeg ønsker at arbejde med, jeg skal ikke sidde i bilkø hver morgen og sen eftermiddag, og vi har opbygget et supergodt team og har det alle superdejligt. Vi arbejder af interesse og med passion og er ude af hamsterhjulet.”

Hvad måtte du sige farvel til udover rejser og fester?

“Og fredagsmorgenmaden, og jeg solgte bilen … Men det jeg har fået, er en fantastisk frihed, for jeg kan gå en tur efter frokost, hvis det er det, jeg har lyst til, og arbejde søndag aften, hvis det er det, der passer mig. Den frihed elsker jeg simpelthen.”

“Derudover har jeg vundet det, at jeg som iværksætter lynhurtigt kan se, om noget virker eller ikke virker. Der skete det, da jeg kom tilbage fra Silicon Valley, at jeg begyndte at lægge mærke den træghed, der kan være i store virksomheder.”

“Hvis du har en idé i en stor virksomhed, skal du gå til din chef, som går til sin chef, som går til ejeren i USA, og det går megalangsomt, og pludselig er idéen væk. I en iværksættervirksomhed prøver du idéen af med det samme.”
Læs også

Havde din alder nogen indflydelse på dine overvejelser?

“Nej, jeg føler mig stadig som en syttenårig. Men havde jeg haft to små børn og været alene med dem, så havde jeg nok været bekymret for, om jeg kunne få økonomien til at hænge sammen, men jeg havde ikke hjemmeboende børn på det tidspunkt.”

“Jeg er også megagod til at motivere mig selv, til at rejse mig igen, når jeg falder, og til at fokusere. Det råd jeg vil give til andre, der vil være selvstændige, at de skal være gode til at motivere sig selv, for hvis du falder ned i hul, hver gang der er en udfordring, så bliver det meget svært, for der er hele tiden udfordringer som selvstændig.”

Du har startet to virksomheder efter 50. Hvorfor?

“Jeg startede oprindeligt både RoboInsights og High5Girls af interesse og som hobby, men det viste sig, at de to idéer var gode. Jeg ville gerne vise, at kvinder også skal være med til at tage beslutninger inden for teknologi og fortælle unge kvinder, at teknologi er megafedt og spændende, og at det er et enormt kreativt fag.”
Læs også

Hvilket råd vil du særligt give til kvinder om tech-verdenen?

“At de skal tro på sig selv og på, at det, de siger, er ok. Jeg har selv oplevet at sidde til ledermøder som eneste kvinde og tænke ‘shit, hvorfor sagde du det, det lød fuldstændig åndssvagt’, fordi de der 20 andre mænd taler det samme sprog.”

“Det med at tro på sig selv arbejder vi meget med i High5Girls, for de næste 10-15 år kommer pigerne stadig til at sidde alene blandt mændene, så de skal vide, at du er ok, selvom de ikke ligner de andre. Det er faktisk en styrke.”

Hvad har du ellers været optaget af efter de 50?

“For det første blev jeg gift for tre år siden, og for det andet begyndte jeg at ro i kajak, da jeg blev 50. For nogle år siden købte vi også en båd, og jeg har lige taget duelighedsprøve og er startet på sejlerskole. Det er en udfordring med sådan en lille sejlbåd som næsten 60-årig, men det er fantastisk.”

“Jeg har også taget en bestyrelsesuddannelse, for jeg har lyst til at bruge de kompetencer og det netværk, som jeg har bygget op efter 25 år i erhvervslivet. Det er fedt at have erfaring! Man gør så meget ud af de unge mennesker i forhold til iværksættere, men jeg synes, at vi går glip af mange kompetencer i samfundet hos erfarne folk. Det burde være nemt af få job, når man er blevet 60, for du skal arbejde, til du er 67, det skal jeg i hvert fald.”

“De unge i dag flytter rundt fra det ene til det andet, så hvis du skal ansætte nogen, hvorfor ansætter du så ikke nogen, som sandsynligvis vil være mere stabil i flere år og samtidig har noget erfaring?”